Field View

Contract Administrator

Jersey Property Holdings

Value

£630K

Programme

6 months

AC Mauger Small Works | Field View AC Mauger Small Works | Field View AC Mauger Small Works | Field View
AC Mauger Projects | Field View

Field View

 

Field View, formally known as Le Chenes Childrens Home, is the realisation of a complete redesign and refurbishment of an existing building on a site where careful control of the security of the building was of paramount importance in order to protect the general public and the children who were visiting the adjoining building during the course of the works. This was just one of several challenges that had to be overcome in order to deliver the project on time and on budget.

Field View will be a home for children aged 16 -19 years old who require supported care, and has been designed by Jersey Property Holdings Architectural Services, for Health and Social Services, with AC Mauger Special Projects as the main contractor.

The project began in January 2012 and completed 6 months later in July 2012.

Successful completion of the re-development of Le Chenes required the Design Team, AC Mauger Special Projects and the client, to work closely together as a single team in order to realise the upmost supervision on quality control and to create a home with the right environment for older looked after children.

The first stage of the project involved the complete internal strip out back to the main structure of the building and during this process, upon the removal of the coverings, a number of unforeseen problems were exposed which then needed to be repaired or replaced. These works included new roof coverings, structural floors, wall linings and the discovery of defective timber that required replacement.

Special Projects created a new layout of bedrooms, the majority with ensuite bathrooms, to give a more bed-sit feel. The communal areas consisting of a lounge, dining room, kitchen and utility room, office and day room were all created to achieve the required up-to-date needs for a childrens home.  The internal works also included new plumbing, electrics, heating and installation of a new sprinkler system.

Externally new roof coverings and windows were installed together with external decorations and the construction of a tarmac forecourt.

As the building began to take shape, the close proximity of the Oakfield building required careful planning of material and people movements and a strong hand on security. The site manager liaised closely with the Oakfield staff and sub-contractors to ensure that workers could move freely around the site whilst remaining aware of the safety issues that were present both for those on site and for the public and children using Oakfield just a few metres directly adjacent to the north of the site.

These restrictions also required careful coordination of mechanical plant and delivery of materials to ensure that work could be done when required without causing access problems for other areas of the site or creating bottlenecks that could slow progress.

The construction project was finished on time and on budget with all of the challenges created by the close proximity of neighboring buildings, restricted access, unforeseen structural alterations including careful temporary supporting of the retained building successfully overcome.

Field View now stands out as an example that demolition and new build is not always required as this existing building has retained its charm through careful design and refurbishment,

The truest assessment of the project’s success can only be made by those who living in the building and AC Mauger Special Projects hope that the residents of Field View will be extremely happy with their home.