St James Centre

Contract Administrator

Barry Freeman, Jersey Property Holdings

Value

£274K

Programme

18 weeks

AC Mauger Small Works | St James Centre AC Mauger Small Works | St James Centre AC Mauger Small Works | St James Centre AC Mauger Small Works | St James Centre AC Mauger Small Works | St James Centre AC Mauger Small Works | St James Centre
AC Mauger Projects | St James Centre

St James Centre

 

In February 2013, AC Mauger Special Projects were awarded the contract to refurbish the vacant St James School and convert the building into training rooms for the Youth Service to deliver Princes' Trust and Duke of Edinburgh Award schemes.

To begin these works there was a large scale strip out of the existing classrooms - both furnishings and fittings including the timber climbing bars in the main sports hall. The corridors and the majority of the classrooms were clad with whiteboards and Respatex panelling board to the wall which showed the existing wall to be in a very poor state once removed. A great effort was put in by our team and the decorating contractors to make good, enabling us to produce a good standard of finish to the walls as well as carrying out full decorations to the ceilings and wood work throughout the building.

Within the main corridor an existing store cupboard was demolished, new suspended ceiling installed and a new meeting room constructed adjacent to the main entrance.

The mechanical package consisted of a complete overhaul of the existing heating system and installation of a new shower room, disabled toilet and male and female toilets.

A complete electrical refit was carried out that included a new comms room to relay data to all the rooms within the building and link up with the adjoining vicarage building.

The attic space above the main sports hall presented a challenge. The vaulted ceiling has previously been lined with plaster lath which had deteriorated with age and now caused a potential safetly issue to anyone in the rooms below. Large scaffold platforms were constructed in the main sports hall to provide protection whilst work was carried out to secure the plaster lath into position with galvanised wire - a painstaking exercise.

New flooring was provided throughout the rooms including vinyl flooring in the kitchen, shower room and toilets and anti-static vinyl in the comms room.

Externally, a new GRP membrane roof covering to the existing flat roof area above the entrance was installed and damaged ridge tiles and welsh slates replaced. A water replellent sealant was applied to all the granite facades of the building to prevent water ingress and iradicate damp issues internally.

A new gravel pathway was installed along the west elevation forming good access and egress around the newly decorated fire escape stair. To the main entrance, a large timber decking area with timber balustrade and wheelchair access was formed to provide an external seating area.

The new St James Centre project was completed and occupied in June 2013 within budget and to the delight of the client. Since the project completed, St James Centre has been visited by local politicans and indeed royalty who have all commented on the high standard and the complete transformation of the building.